Jdi na obsah Jdi na menu
 


Baňkování

9. 4. 2019

Baňkování neboli vakuoterapie je metoda alternativní medicíny při níž se malá oblast pokožky podrobí pomocí skleněných baněk podtlaku. Ten může být vytvořen buď ohřátím a následným samovolným ochlazením vzduchu v baňce, nebo pomocí mechanického čerpadla. Baňka je obvykle ponechána na místě pět až patnáct minut.
Baňkování se používá jako protibolestivá léčba při revmatu, bolestech kloubů, zad, hlavy, ale i při astmatu , cévních i orgánových chorobách, ale zároveň to mohou využít i sportovci před svým sportovním výkonem. 

TYPY: 

  • Suché : 
    Máme 4 druhy :  
    Slabé tonizační baňkování – u tohoto typu by nemělo dojít k bolesti, je vhodné pro starší osoby a děti
    Střední baňkování – sání je silnější, po aplikaci se mohou objevit modřiny, baňky se nechávají působit nejčastěji 15 minut
    Bleskové baňkování – aplikace se provádí krátce (asi 1 minutu), jedná se o slabé až střední baňkování
    Masážní baňkování – při této metodě se baňka nenechává přisát na kůži příliš silně, částečně přisátou baňkou se pak provádí dlouhé tahy
  • Krvavé :Neboli Hijama- léčivé krvácení, se užívá na bolestivějších místech, kde je krev čerpána místním nasáváním z malého kožního řezu.Krvavé baňkování je údajně účinnější, ale také bolestivější a nemůže se aplikovat na klouby.