Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reflexní zóny

9. 4. 2019

Na každé plosce je pět podélných zón, do každé zóny patři vždy jeden prst. Na vnitřním (palcovém) okraji chodidla začíná první zóna. Na vnějším (malíkovém) okraji končí pátá zóna. Palce, které představují hlavu, můžeme opět rozdělit na pět pomocných zón.

Princip vzájemného reflexního ovlivňování spočívá v tom, že například zóna 1 na levé polovině těla koresponduje se zónou 1 na plosce levé nohy. Zóna 3 levého chodidla odpovídá projekci zóny 3 levé poloviny těla atd.

Při určování jednotlivých reflexních plošek se vychází kromě jiného z rozdělení lidského těla na:

  • 10 podélných zón, které probíhají ve stejných vzdálenostech celým tělem od hlavy až po konečky prstů na nohách,
  • 3 horizontální zóny, které jsou ohraničené kosterním systémem těla a kostrou chodidla

Jaké přesně linie to jsou:

  • Ramenní linie sleduje na noze klouby mezi nártem a články prstů. Na těle probíhá tato linie nad tzv. ramenním pásem, tedy přes ramenní klouby a mezi 7. krčním a 1. hrudním obratlem, kde se nacházejí orgány krku a hlavy.
  • Další linie, označovaná jako linie pasu, probíhá mezi nártem a zánártím. Na těle se projektuje tato linie do oblasti pasu a odděluje hrudní koš od břicha a na zádech probíhá mezi 12. hrudním a 1. bederním obratlem. Patří sem tedy oblast hrudníku a orgány horní části břicha.
  • Patní linie probíhá napříč patou a dělí patní kost zhruba na dvě poloviny. Na těle představuje tato linie spodinu pánevní dutiny, tedy orgány a kostru pánve.reflexni-body.jpg
    Zdroj: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/reflexni-terapie-ploskou-nohy

Zdroj: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/reflexni-terapie-ploskou-noh