Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reflexní masáž plosky nohy

9. 4. 2019

Reflexní masáž plosky nohy je stará metoda založená na poznatku, že na chodidle existuje množství bodů a plošek, které korespondují s jednotlivými orgány a částmi těla a to cestou nervových propojení.

Každou část lidského organismu lze ovlivňovat tlakem na různě velké plošky či body umístěné na plosce, prstech, nártech a v okolí kotníků, ale i na dlaních, hřbetech a prstech rukou. Tlakem nebo hlazením těchto reflexních plošek můžeme cíleně léčit příslušný orgán nebo část těla. Reflexní terapií dokážeme jednak stimulovat, pokud orgán pracuje nedostatečně a potřebuje dodat energii, nebo naopak uklidnit, je-li ve stavu akutního zánětu nebo bolesti.

Pro zajímavost je možné uvést, že stejného principu využívá akupresura (reflexní body jsou stimulovány intenzivním tlakem prstu) nebo akupunktura (reflexní body jsou stimulovány vpichem tenkých jehliček). Stimulace reflexních bodů vede k odstranění energetické nerovnováhy jednotlivých orgánů v těle a harmonizuje průtok energie v meridiánech – akupunkturních či energetických drahách.

reflexka-nohy.jpeg
Zdroj: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/reflexni-terapie-ploskou-nohy